Všetci veľmi dobre vieme, že šport je veľmi prospešný pre naše fyzické, no aj psychické zdravie. Ale všetko treba robiť s mierou. To isté platí aj pri športe. Mnohí z nás sa možno sami seba pýtajú, ako nám môže športovanie škodiť, keď sa počas neho vyplavuje množstvo sérotonínu, vďaka ktorému sa cítime šťastnejší. No všetkého moc škodí.

Šport veľmi úzko súvisí aj so stravou. Veľa ľudí si prispôsobí svoj jedálniček, každý deň cvičia a majú zdravý životný štýl. Avšak je to vždy také zdravé, ako sa nám na prvý pohľad možno môže zdať? Niekedy, bohužiaľ, nie. Toto sa deje bežne. Človek začne cvičiť, zdravšie sa stravovať, no jeho denný príjem kalórii sa niekedy ani len nerovná jeho výdaju. Takto vznikajú rôzne poruchy príjmu potravy, ktoré sú späté s rapídnou stratou váhy. Ľudia začnú byť posadnutí počítaním kalórií a cvičením päťkrát za deň. Preto je vždy dobré sa poradiť s odborníkom, keď sa chcete zbaviť nejakého kila navyše, alebo proste len zmeniť váš štýl života.

ketogenic-low-carbs-diet-food-selection-white-wall_155003-27728

Našťastie sa to nedeje za každých okolností a pre väčšinu ľudí je šport veľmi prospešný. Hlavne čo sa týka posledných mesiacov, kedy celý svet zasiahla pandémia. Všade sme čítali len o počte nakazených, o opatreniach a o kríze, ktorej musia čeliť všetky štáty, a práve preto bolo pre nás potrebné si vyčistiť hlavu – najúčinnejším prostriedkom bol teda šport. Taktiež veľké množstvo ľudí nemohlo chodiť do práce, celé dni trávili doma, čiže si buď išli zabehať, alebo si pustili nejaké video s cvikmi, ktoré následne opakovali.

beach-1937491_640

Môžeme spomenúť aj otužovanie, ktoré bolo v poslednej dobe spopularizované hlavne známejšími osobami na internete. Stránky boli plné fotografii a videí, na ktorých sa ľudia pomaly ponárajú do ľadovej vody. Asi najviac spomínané meno v súvislosti s otužovaním je Wim Hof, ktorý prišiel s dyhovými cvičeniami, ktoré by nám mali pri tejto aktivite pomôcť. Treba podotknúť, že otužovanie je výborné, keď si chce niekto zvýšiť imunitu a znížiť riziko problémov s dýchaním, čo je v tejto dobe určite obrovským plus.

No nemusíme ísť do nijakých extrémov a môžeme povedať, že vo veľa prípadoch stačí aj každodenná prechádzka v prírode. Možno sa to nezdá, ale niekedy stačí skutočne málo.